Surówka z kiszonej kapusty
72.3 kcal /
302.5 kJKalorie
302.5 kJKalorie
0.9 gBiałko
9.7 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
- 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 – 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Kapustę dokładnie odcisnąć i odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać marchewkę, cebulę, oliwę, cukier i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kapustę kiszoną, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Surówkę z kiszonej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.