Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
378.2 kcal /
1583.3 kJKalorie
1583.3 kJKalorie
22.5 gBiałko
21.5 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zielona pasta curry: 1
- łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego
- 3 ząbki czosnku
- 55 – 60 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 45 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 g łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na kawałki
- 5 g trawy cytrynowej, suszonej pokrojonej na kawałki
- 10 g skórki z limonki
- 20 g oleju
- Zupa tajska: 120
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 70 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
- 300 g wody
- 500 g mleka kokosowego
- 15 g sosu rybnego
- 15 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
- 20 ggrzybów mun, suszonych wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski
- 150 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm paski
- 80 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 80 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
- szczypiorek, świeży posiekany, do podania
- sok z limonki świeżo wyciśnięty, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać pieprz, kolendrę, kmin rzymski i sól, zmielić30 s/obr. 10.
- Dodać imbir, czosnek i cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać papryczki chili, trawę cytrynową i skórkę z limonki, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać olej, zmielić30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie30 s/obr. 10. Pastę przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i por, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy, dodać koncentrat bulionu drobiowego i 2 łyżki wcześniej przygotowanej zielonej pasty curry, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać filet z piersi kurczaka, gotować10 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać rozdrobnione warzywa i grzyby mun, gotować10 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać czerwoną paprykę, żółtą paprykę, kiełki fasoli mung i pędy bambusa, gotować5 min/100°C//obr. 0.5. Zupę tajską z pastą curry Edyty Cygan podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną szczypiorkiem i polaną sokiem z limonki.