Surówka z selera naciowego z jabłkowym sosem
902.1 kcal /
3776.7 kJKalorie
3776.7 kJKalorie
12 gBiałko
67.7 gWęglowodany
71.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 250 g selera naciowego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 15 – 20 g octu jabłkowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 – 15 g miodu
- 2 szczypty soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- żurawina, suszona do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler i jabłka, rozdrobnić8 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi orzechami.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8.
- Dodać ocet jabłkowy, oliwę, miód, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 8. Powstałym sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać kopystką.
- Surówkę z selera naciowego z jabłkowym sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną żurawiną.
