Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
234.7 kcal /
982.1 kJKalorie
982.1 kJKalorie
1.6 gBiałko
7.8 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Surówka: 500
- g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- Majonez: 130
- g oleju słonecznikowego
- 130 g oleju rzepakowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 15 g czerwonego octu winnego
- 15 g octu jabłkowego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć seler. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starty seler przełożyć do salaterki, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtko i musztardę, dodać ocet, sól i pieprz, ubijać1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Część majonezu przełożyć do salaterki z selerem, wymieszać kopystką. Surówkę z tartego selera z domowym majonezem podawać z dodatkową porcją majonezu jako dodatek do dań głównych.
