Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
234.7 kcal /
982.1 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
7.8 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Surówka: 500
  • g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • Majonez: 130
  • g oleju słonecznikowego
  • 130 g oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 g czerwonego octu winnego
  • 15 g octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć seler. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starty seler przełożyć do salaterki, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtko i musztardę, dodać ocet, sól i pieprz, ubijać1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Część majonezu przełożyć do salaterki z selerem, wymieszać kopystką. Surówkę z tartego selera z domowym majonezem podawać z dodatkową porcją majonezu jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry