Sushi z wędzonym łososiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
38.9 kcal /
162 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
2.5 gWęglowodany
2.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g ryżu do sushi
  • 1200 g wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 20 g octu ryżowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
  • 2 łyżki sera mascarpone plus dodatkowa ilość do posmarowania łososia
  • awokado ilość do nadziania sushi, pokrojone w 3 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
  • ogórek ilość do nadziania sushi, bez nasion, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
  • 8 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 4 płaty wodorostów nori
  • 200 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie płaty

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  2. W drugiej miseczce wymieszać 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką pasty wasabi, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, dodać wcześniej przygotowaną zaprawę do ryżu, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć od niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, wymieszać, odstawić.
  4. Bambusową matę do sushi owinąć folią spożywczą. Na macie położyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ryż. Zwilżoną wodą z octem dłonią rozprowadzić ryż w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. Posypać ryż ½ łyżki prażonego sezamu, następnie ostrożnie przewrócić płat na drugą stronę tak, aby leżał ryżem do dołu. Na części płata nori niepokrytej ryżem rozsmarować 1 cm od dolnej krawędzi, na całej szerokości płata ok. ½ łyżki mascarpone, następnie ułożyć na nim ¼ plastrów awokado, ¼ słupków ogórka i liście z 2 gałązek kolendry. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  6. Płaty łososia posmarować cienką warstwą sera mascarpone, nałożyć je na rolkę sushi tak, aby wystawały poza rolkę, odciąć nadmiar łososia z obu stron. Każdą rolkę sushi z wędzonym łososiem pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem ryżowym, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.
  7. Sushi z wędzonym łososiem podawać z wcześniej przygotowanym sosem sojowym z wasabi.
Przewijanie do góry