Syrop cytrynowo-ziołowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
8938 kJ /
2133 kcal
Kalorie
1 gBiałko
515 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 – 30 g melisy cytrynowej, świeżej, tylko liście
  • 10 – 15 g tymianku, świeżego, tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 300 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 cytryny, obrane, bez białych błonek, pokrojone na kawałki
  • 600 g wody
  • 500 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, podgrzewać15 min/85°C/obr. 1. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wywar cytrynowo-ziołowy, dodać cukier, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować14 min/105°C/obr. 2. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.
Przewijanie do góry