
Syrop cytrynowo-ziołowy
8938 kJ /
2133 kcalKalorie
2133 kcalKalorie
1 gBiałko
515 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 – 30 g melisy cytrynowej, świeżej, tylko liście
- 10 – 15 g tymianku, świeżego, tylko liście
- (opcjonalnie)
- 300 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 cytryny, obrane, bez białych błonek, pokrojone na kawałki
- 600 g wody
- 500 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, podgrzewać15 min/85°C/obr. 1. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wywar cytrynowo-ziołowy, dodać cukier, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować14 min/105°C/obr. 2. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.