
Syrop kokosowy
5401 kJ /
1290 kcalKalorie
1290 kcalKalorie
1290 gBiałko
195 gWęglowodany
63 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 20 g soku z cytryny
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać wiórki kokosowe, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 300 g wody, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotować20 min/100°C/obr. 1. Syrop pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min, następnie przelać do miski razem z wiórkami. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie przelać zawartość miski, pozostawić na ok. 20 min, aby wiórki ostygły, a syrop spłynął do naczynia miksującego. Następnie bardzo dokładnie odcisnąć wiórki kokosowe, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do czystego słoika lub szklanej butelki.
- Syropu kokosowego używać jako dodatku do kawy, drinków lub deserów.