Syrop kokosowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
5401 kJ /
1290 kcal
Kalorie
1290 gBiałko
195 gWęglowodany
63 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 20 g soku z cytryny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać wiórki kokosowe, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 300 g wody, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotować20 min/100°C/obr. 1. Syrop pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min, następnie przelać do miski razem z wiórkami. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie przelać zawartość miski, pozostawić na ok. 20 min, aby wiórki ostygły, a syrop spłynął do naczynia miksującego. Następnie bardzo dokładnie odcisnąć wiórki kokosowe, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do czystego słoika lub szklanej butelki.
  4. Syropu kokosowego używać jako dodatku do kawy, drinków lub deserów.
Przewijanie do góry