
Syrop z imbiru i trawy cytrynowej
510.2 kcal /
2134.6 kJKalorie
2134.6 kJKalorie
1.3 gBiałko
131.2 gWęglowodany
0.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 8 łodyg trawy cytrynowej pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
- 700 g cukru
- 700 g wody
- 120 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć trawę cytrynową i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, wymieszać4 s/obr. 4. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować45 min/100°C/obr. 1.5. Gorący syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, następnie przelać do 6 butelek (po ok. 200 g), szczelnie zamknąć, po ostudzeniu odstawić do lodówki. Syropu z imbiru i trawy cytrynowej używać jako dodatku do mrożonej herbaty, lemoniady lub drinków.