
Syrop z kwiatów czarnego bzu
953.5 kJ /
227.9 kcalKalorie
227.9 kcalKalorie
0.1 gBiałko
59 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 kwiatów czarnego bzu, bezgrubych łodyg (patrz wskazówka)
- 600 g wody
- 1 cytrynę, ze skórą, ekologiczna, pokrojona w plastry
- 700 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kwiaty bzu, dodać wodę i cytrynę, gotować7 min/100°C/obr. 1. Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przecedzić do miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.
- Do naczynia miksującego wlać wywar z kwiatów czarnego bzu, dodać cukier, odparowywać10 min/120°C/obr. 3. Gorący syrop przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Syrop kwiatów czarnego bzu wykorzystać jako dodatek do deserów lub napojów (patrz wskazówka).