Syrop z kwiatów czarnego bzu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
953.5 kJ /
227.9 kcal
Kalorie
0.1 gBiałko
59 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 kwiatów czarnego bzu, bezgrubych łodyg (patrz wskazówka)
  • 600 g wody
  • 1 cytrynę, ze skórą, ekologiczna, pokrojona w plastry
  • 700 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kwiaty bzu, dodać wodę i cytrynę, gotować7 min/100°C/obr. 1. Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przecedzić do miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wywar z kwiatów czarnego bzu, dodać cukier, odparowywać10 min/120°C/obr. 3. Gorący syrop przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Syrop kwiatów czarnego bzu wykorzystać jako dodatek do deserów lub napojów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry