Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
241.5 kcal /
1010.3 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
22.6 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rozdrabnianie biszkoptów: 200
  • g biszkoptów lady fingers przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • Mus truskawkowo-malinowy: 250
  • g truskawek, świeżych
  • 250 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 250 g malin, świeżych
  • 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 g szampana
  • 200 g wina musującego, typu Prosecco
  • Krem: 300
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 300 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • liście mięty, świeże do dekoracji
  • czerwone porzeczki, świeże do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100 g biszkoptów, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g biszkoptów, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi biszkoptami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć truskawki i maliny, zmiksować10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać sok z cytryny, cukier, szampan i żelatynę, podgrzewać7 min/90°C/obr. 2.5. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia. Odstawić do ostudzenia na ok 30 min, następnie odstawić do lodówki na ok. 5 godz. (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  6. Dodać cukier puder, ubijać5-10 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić.
  7. Do każdego z 16 kieliszków włożyć 1 łyżkę rozdrobnionych biszkoptów i 1 łyżkę musu truskawkowo-malinowego. Wycisnąć warstwę kremu. Czynności powtórzyć. Trifle z sosem truskawkowo-malinowym i kremem podawać schłodzone, udekorowane porzeczkami i liśćmi mięty.
Przewijanie do góry