Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe
241.5 kcal /
1010.3 kJKalorie
1010.3 kJKalorie
3.3 gBiałko
22.6 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Rozdrabnianie biszkoptów: 200
- g biszkoptów lady fingers przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- Mus truskawkowo-malinowy: 250
- g truskawek, świeżych
- 250 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 250 g malin, świeżych
- 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 200 g szampana
- 200 g wina musującego, typu Prosecco
- Krem: 300
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 300 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
- liście mięty, świeże do dekoracji
- czerwone porzeczki, świeże do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100 g biszkoptów, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g biszkoptów, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi biszkoptami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki i maliny, zmiksować10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, cukier, szampan i żelatynę, podgrzewać7 min/90°C/obr. 2.5. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia. Odstawić do ostudzenia na ok 30 min, następnie odstawić do lodówki na ok. 5 godz. (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Dodać cukier puder, ubijać5-10 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić.
- Do każdego z 16 kieliszków włożyć 1 łyżkę rozdrobnionych biszkoptów i 1 łyżkę musu truskawkowo-malinowego. Wycisnąć warstwę kremu. Czynności powtórzyć. Trifle z sosem truskawkowo-malinowym i kremem podawać schłodzone, udekorowane porzeczkami i liśćmi mięty.