Szarlotka tradycyjna

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
317.4 kcal /
1328 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
42.4 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 150
  • g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wody zimnej
  • Nadzienie: 1300
  • g jabłek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 75 g przygotowanego cukru pudru, 300 g mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, dodać 175 g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać pozostały przygotowany cukier puder, 300 g mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, dodać 175 g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać25-30 s/obr. 5. Przełożyć do miski z przygotowanym ciastem, całość zagnieść, a następnie z ⅓ ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto pozostałe w misce i wylepić nim równomiernie dno formy. Formę z ciastem odstawić do lodówki na ok. 30 min. Pod koniec czasu chłodzenia rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Piec ok. 30 min (180°C). W tym czasie przygotować nadzienie.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 450 g jabłek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski.
  6. Do naczynia miksującego włożyć 450 g jabłek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi jabłkami.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 650 g jabłek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi jabłkami, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 20 min. Po tym czasie jabłka przełożyć do dolnej części przystawki Varoma odcisnąć z nadmiaru soku za pomocą kopystki. Jabłka przełożyć z powrotem do miski, dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Podpieczony spód ciasta posypać równomiernie bułką tartą, następnie wyłożyć powstałe nadzienie. Ciasto na kruszonkę wyjąć z zamrażalnika, pokroić na 3 cm kawałki.
  8. Do naczynia miksującego włożyć kawałki zamrożonego ciasta, rozdrobnić20 s/obr. 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec 50 min (180°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Szarlotkę tradycyjną podawać jako deser.
Przewijanie do góry