Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
311.1 kcal /
1302.6 kJKalorie
1302.6 kJKalorie
4.5 gBiałko
33.1 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 90
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 180 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- skórkę otartą z ½ cytryny ekologicznej
- 1 szczyptę soli
- Owocowe nadzienie: 400
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 450 ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g miodu
- ½
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- Beza i pieczenie ciasta: 3
- białka
- 20 g cukru
- cukier puder do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę cytrynową i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka i gruszki, masło, dodać miód i kardamon, gotować10 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, ⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i ponownie odstawić do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić dno przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Piec 10-12 min (200°C), wyjąć podpieczony spód, zmniejszyć temp. do 180°C.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka i cukier, ubijać2 min/obr. 3.5.
- Na podpieczony spód przełożyć owocowe nadzienie, następnie ułożyć bezę, powierzchnię wyrównać kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta pokruszyć i udekorować wierzch szarlotki.
- Piec 35 min (180°C).
- Szarlotkę z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną cukrem pudrem.
