Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
311.1 kcal /
1302.6 kJ
Kalorie
4.5 gBiałko
33.1 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 90
  • g orzechów włoskich, łuskanych
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • skórkę otartą z ½ cytryny ekologicznej
  • 1 szczyptę soli
  • Owocowe nadzienie: 400
  • g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 450 ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g miodu
  • ½
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • Beza i pieczenie ciasta: 3
  • białka
  • 20 g cukru
  • cukier puder do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę cytrynową i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jabłka i gruszki, masło, dodać miód i kardamon, gotować10 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, ⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i ponownie odstawić do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić dno przygotowanej wcześniej tortownicy.
  6. Piec 10-12 min (200°C), wyjąć podpieczony spód, zmniejszyć temp. do 180°C.
  7. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka i cukier, ubijać2 min/obr. 3.5.
  8. Na podpieczony spód przełożyć owocowe nadzienie, następnie ułożyć bezę, powierzchnię wyrównać kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta pokruszyć i udekorować wierzch szarlotki.
  9. Piec 35 min (180°C).
  10. Szarlotkę z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną cukrem pudrem.
Przewijanie do góry