Szary sos polski
3144.3 kJ /
751 kcalKalorie
751 kcalKalorie
10.4 gBiałko
56 gWęglowodany
54 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- 500 g wody
- 30 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 – 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- 15 g rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki migdałów, w płatkach, prażonych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, wino, cukier, korzenną przyprawę do piernika, rodzynki, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6-7 min/90°C/obr. 2.
- Dodać migdały, przemieszać kopystką. Sos przelać do sosjerki.
- Szary sos polski podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
