Szary sos polski

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3144.3 kJ /
751 kcal
Kalorie
10.4 gBiałko
56 gWęglowodany
54 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
  • 500 g wody
  • 30 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 10 – 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¾
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
  • 15 g rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach, prażonych (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, wino, cukier, korzenną przyprawę do piernika, rodzynki, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6-7 min/90°C/obr. 2.
  2. Dodać migdały, przemieszać kopystką. Sos przelać do sosjerki.
  3. Szary sos polski podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
Przewijanie do góry