Szaszłyki wołowe z salsą pomidorową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
318 kcal /
1330 kJ
Kalorie
27 gBiałko
37 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Szaszłyki: 5 – 10
  • g liści mięty, świeżych (ok. 1 pęczek)
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 350 g wody
  • 150 g kaszy kuskus
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • Salsa pomidorowa: 300
  • g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować4 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać kuskus, podgrzewać2 min/70°C//obr. .
  4. Dodać rozdrobnioną miętę z pietruszką, mięso, sól, pieprz, kminek, paprykę i chili, wymieszać30 s//obr. 4.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Powstałą masę mięsną podzielić na 8-10 porcji i uformować wokół patyczków podłużne walce. Szaszłyki ułożyć na przygotowanej blasze. Piec ok. 35 min (200°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować salsę pomidorową.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pomidory i cebulę, dodać ocet, oregano, sól i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 8. Szaszłyki wołowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem salsy pomidorowej.
Przewijanie do góry