Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
305 kcal /
1274 kJ
Kalorie
31.95 gBiałko
29.65 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos Teriyaki: 100
  • g sosu sojowego
  • 30 g octu ryżowego
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 75 g mirinu
  • 45 g brązowego cukru
  • Szaszłyki: 470
  • g filetów z miecznika mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 75 – 80 g cebuli dymki pokrojonej na ok. 4 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, ocet ryżowy, białe wino i mirin, dodać cukier, gotować4 min/100°C/obr. 2.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawałki miecznika i cebuli, nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, odstawić do lodówki na 30 min.
  3. Szaszłyki wyjąć z naczynia żaroodpornego, sos zachować. Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, ok. 2-3 min z każdej strony.
  4. Szaszłyki z miecznika podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane pozostałym sosem.
Przewijanie do góry