Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
305 kcal /
1274 kJKalorie
1274 kJKalorie
31.95 gBiałko
29.65 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos Teriyaki: 100
- g sosu sojowego
- 30 g octu ryżowego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 75 g mirinu
- 45 g brązowego cukru
- Szaszłyki: 470
- g filetów z miecznika mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 75 – 80 g cebuli dymki pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, ocet ryżowy, białe wino i mirin, dodać cukier, gotować4 min/100°C/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawałki miecznika i cebuli, nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, odstawić do lodówki na 30 min.
- Szaszłyki wyjąć z naczynia żaroodpornego, sos zachować. Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, ok. 2-3 min z każdej strony.
- Szaszłyki z miecznika podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane pozostałym sosem.