Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
559 kcal /
2342 kJ
Kalorie
20.8 gBiałko
42 gWęglowodany
37 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki, mielonego, podzielonego na kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • 30 śliwek suszonych, bez pestek
  • 12 plastrów chudego boczku, wędzonego, w plastrach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć mielone mięso, dodać sól, pieprz i paprykę, rozdrobnić15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Suszone śliwki nabijać na patyczki do szaszłyków po 5 szt. na każdy patyczek. Każdy szaszłyk ze śliwkami oblepić równomiernie masą z mięsa, następnie owinąć każdy szaszłyk 2 plastrami boczku. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, piec 30-35 min (190°C). Podawać w całości lub zdjęte z patyczków i pokrojone w ok. 1 cm plastry.
Przewijanie do góry