Szpajza czekoladowo-cytrynowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
285.2 kcal /
1193.1 kJ
Kalorie
9.4 gBiałko
33.9 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 5 jajek
  • 125 g wodygorącej
  • 2 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku (12,5g)
  • 100 g cukru pudru
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • bita śmietana do dekoracji
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić1 min/70°C/obr. 2. Przemieszać dokładnie kopystką, roztopić ponownie1 min/70°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do ostudzenia.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek.Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać5 min/obr. 4.Zdjąć motylek.½ masy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Dodać ½ ilości ubitej wcześniej piany z białek, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przemieszać kopystką, dodać ½ ilości rozpuszczonej żelatyny, wymieszać ponownie10 s/obr. 3. Masę cytrynową przelać w równej ilości do 4 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-25 min, aby stężała.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą masę z żółtek, dodać roztopioną wcześniej czekoladę i pozostałą pianę z białek, wymieszać10 s/obr. 3.5. Przemieszać kopystką, dodać pozostałą ilość rozpuszczonej żelatyny, wymieszać ponownie10 s/obr. 3.5. Masę czekoladową wyłożyć delikatnie na stężałą masę cytrynową, odstawić do lodówki na 10-15 min. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Szpajzę czekoladowo-cytrynową podawać jako deser.
Przewijanie do góry