Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
132 kcal /
550 kJKalorie
550 kJKalorie
7 gBiałko
2 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia folii i do podania
- 4 jajka rozm. M, w temp. pokojowej
- 150 g zielonych szparagów bez twardych końcówek (dł. maks. 14 cm)
- 1500 – 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka)
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Miarkę wyłożyć folią spożywczą. Folię posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy, wbić do środka 1 jajko, następnie zawiązać za pomocą nici, upewniając się, że w powstałej sakiewce nie ma pęcherzyków powietrza. Czynności powtórzyć dla pozostałych jajek, sakiewki odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi, odstawić.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych szparagów, dodać po 1 łyżce oliwy i 1 ząbku czosnku. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki ze szparagami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/85°C.
- Do naczynia miksującego włożyć sakiewki z jajkami, uruchomić Sous-vide /7 min/85°C. Ostrożnie wyjąć sakiewki z jajkami przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki ze szparagami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /15 min/85°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych.
- Szparagi (sous-vide) podawać z jajkami w koszulkach bezpośrednio po przygotowaniu, polane oliwą i oprószone solą i pieprzem.