Szparagi w tempurze z serowym fondue
678.2 kcal /
2837.7 kJKalorie
2837.7 kJKalorie
18.9 gBiałko
61.5 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g mąki pszennej typu 650
- 120 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki soli
- 200 g wody mineralnej,gazowanej mocno schłodzonej
- 50 g wódki żytniej, 50g mocno schłodzonej, 10g w temp. pokojowej
- 1 – 2 pęczki zielonych szparagów (500-800g)
- olej dogłębokiego smażenia
- 200 g sera, twardego dojrzewającego, typu Emilgrana, parmezan,grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- miód akacjowy płynny, do skropienia
- orzeszki piniowe uprzednio uprażone, do posypania
- kwiaty, jadalne np. smagliczki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól, dodać wodę i 50 g zimnej wódki, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 6. Tempurę przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Od szparagów odłamać twarde końcówki. Szparagi umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, w razie potrzeby przekroić na pół, następnie oprószyć skrobią, odstawić. Na kuchence w rondlu rozgrzać olej do temp. ok. 195°C (patrz wskazówka). Szparagi zanurzać w przygotowanej wcześniej tempurze. Smażyć partiami na złoty kolor. Usmażone szparagi wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygły.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać5 min/80°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony ser, podgrzewać5 min/80°C/obr. 2lub do momentu, aż ser się roztopi.
- Dodać pozostałe 10 g wódki, zmiksować20 s/obr. 7. Szparagi w tempurze skropić miodem, posypać orzeszkami piniowymi i kwiatami smagliczki i podawać z serowym fondue.