Szwedzkie pierniczki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
62.2 kcal /
260.3 kJ
Kalorie
1 gBiałko
10.4 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g miodu wielokwiatowego
  • 110 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
  • 1 ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigoździków, mielonych
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki proszku do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać6 min/70°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min, pozostawić do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
  2. Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić Ciasto /3 min. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, za pomocą foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując 2 cm odstępy. Piec 9-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Pierniczki pozostawić do ostudzenia. Szwedzkie pierniczki podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry