Szwedzkie pierniczki
62.2 kcal /
260.3 kJKalorie
260.3 kJKalorie
1 gBiałko
10.4 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g miodu wielokwiatowego
- 110 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru trzcinowego
- 380 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
- 1 ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczkigoździków, mielonych
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać6 min/70°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min, pozostawić do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
- Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić Ciasto /3 min. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, za pomocą foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując 2 cm odstępy. Piec 9-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Pierniczki pozostawić do ostudzenia. Szwedzkie pierniczki podawać jako przekąskę.