Szybka pizza z tuńczykiem i karczochami
717.5 kcal /
3004 kJKalorie
3004 kJKalorie
34.5 gBiałko
92 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 240 g wody
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia pizzy
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia miski
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 – 130 g serc karczocha, z puszki w oleju, odsączonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 120 – 240 g sera mozzarella (1-2 kulki), w całości
- 1 czerwona cebula (ok. 75g), pokrojona w 2 mm plastry
- 1 puszka tuńczyka, w sosie własnym odsączonego (ok. 140g), podzielonego na kawałki
- oregano, suszone do posypania pizzy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier, zmiksować15 s/obr. 6. Przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę i rozwałkować na cienki placek (grubość ok. 5 mm) wielkości blachy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej passatę, równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym spodzie pizzy. Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miseczkę, odważyć do niej karczochy, następnie rozłożyć na warstwie passaty.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić1-2 s/obr. 5. Rozłożyć na warstwie passaty i karczochów, następnie ułożyć plastry cebuli i kawałki tuńczyka (patrz wariant). Posypać oregano, skropić oliwą. Piec ok. 15 min (230°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Szybką pizzę z tuńczykiem i karczochami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
