Szybka surówka warzywna z bazylią
163.8 kcal /
685.3 kJKalorie
685.3 kJKalorie
4 gBiałko
13.7 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g warzyw, mieszanych (np. kalarepy, marchewki, cukinii, korzenia selera), pokrojonych na kawałki
- ½
- pęczka bazylii, świeżej tylko liście
- 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 50 g ziaren słonecznika
- 60 g oleju
- 20 g octu jabłkowego winnego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 – 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa i bazylię, rozdrobnić4-6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jabłko, słonecznik, olej, ocet, musztardę, sól i pieprz, wymieszać8-10 s/obr. 4. Surówkę przełożyć do dużej miski, udekorować pomidorkami koktajlowymi. Szybką surówkę warzywną z bazylią podawać jako dodatek do dań głównych.