Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
339.3 kcal /
1420.3 kJ
Kalorie
16 gBiałko
39.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło ilość do natłuszczenia
  • 150 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 800 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • szczypiorek, świeży do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne (30 x 25 x 6 cm) lub naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  4. Dodać śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować10 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypać rozdrobnionym serem.
  5. Piec 25 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną szczypiorkiem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry