Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
339.3 kcal /
1420.3 kJKalorie
1420.3 kJKalorie
16 gBiałko
39.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło ilość do natłuszczenia
- 150 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 800 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- szczypiorek, świeży do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne (30 x 25 x 6 cm) lub naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować10 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypać rozdrobnionym serem.
- Piec 25 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną szczypiorkiem (patrz wskazówka).
