Szybka zupa ratatouille

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
97 kcal /
406 kJ
Kalorie
3 gBiałko
7 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g cebuli dymki ze szczypiorem (ok. 3 szt.), pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 150 g papryki żółtej czerwonej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 180 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 150 g bakłażana pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 650 g wody
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 2 łyżki oregano, świeżego tylko liście, posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • rozmaryn, świeży tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, czosnek, rozmaryn, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory i paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać cukinię, bakłażan, wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, oregano, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  4. Szybką zupę ratatouille podawać na ciepło udekorowaną rozmarynem.
Przewijanie do góry