Szybka zupa w proszku
52 kcal /
217.7 kJKalorie
217.7 kJKalorie
2.4 gBiałko
9.7 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 ggrzybów, suszonych
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 60 g prażonej cebulki,gotowej
- 20 g soli
- 40 g bulionu warzywnego, w proszku
- 50 g śmietanki w proszku
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skrobi kukurydzianej (patrz wariant)
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g natki pietruszki, suszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić5 s/obr. 5.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć soczewicę, dodać prażoną cebulkę i sól, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać bulion warzywny, śmietankę, skrobię ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, czosnek i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione grzyby i natkę pietruszki, wymieszać10 s//obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu i wykorzystywać do przygotowania zup (patrz wskazówka).