Szybki dżem z mrożonych owoców jagodowych
9134 kJ /
2183 kcalKalorie
2183 kcalKalorie
5.6 gBiałko
537.8 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych (np. jagód, malin, jeżyn, truskawek)
- 500 g cukru żelującego 1:1
- 250 g cukru żelującego 2:1
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć mrożone owoce jagodowe, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dodać cukier żelujący i sok z cytryny, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 1.
- Sprawdzić, czy dżem osiągnął punkt tężenia (patrz wskazówka), przelać do wyparzonych słoików. Słoiki postawić do góry dnem na 10 min, następnie odwrócić, odstawić do ostudzenia.
- Szybki dżem z mrożonych owoców jagodowych podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.