Szybki piernik

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
413.8 kcal /
1732.7 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
66.9 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Piernik: 100
  • g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
  • bułka tarta ilość do posypania formy
  • 2 jajka
  • 250 g mleka w temp. pokojowej
  • 15 g miodu płynnego
  • 30 g powideł śliwkowych
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 ½
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
  • Lukier: 150
  • g cukru pudru
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) posmarować olejem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, miód i olej, wymieszać30 s/obr. 4.
  3. Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać kolejne20 s/obr. 4.
  4. Dodać bakalie, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
  5. Piec 50-60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić na kratce.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Powstałym lukrem posmarować ostudzony piernik, następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Szybki piernik podawać jako deser.
Przewijanie do góry